Župni ured

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

OD UTORKA DO PETKA
od 18.00 do 19.00 sati

ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ponedjeljkom, subotom, nedjeljom i blagdanima župni ured ne radi!

U navedeno vrijeme možete u župnom uredu dogovoriti sve potrebno za krštenje ili vjenčanje, prijaviti sprovod, upisati nakane Sv. Misa, izvaditi potrebne dokumente (potvrdu, posvjedočenje, krsni list, itd.) ili obaviti bilo što drugo vezano uz župni ured.
U navedenom vremenu možete nazvati i telefonom ukoliko trebate neku informaciju. Tel. broj župnog ureda je 01/6624849

 

pročitajte o:

UVJETI POTREBNI ZA KUMSTVO

ŠTO JE SVE POTREBNO ZA KRŠTENJE VAŠEG DJETETA

VJENČANJE

 

UVJETI POTREBNO ZA KUMSTVO

 

Da bi se nekome dopustilo preuzeti službu kuma na sakramentu; KRŠTENJA I SVETE POTVRDE, potrebno je da ispunjava uvjete koji su propisani Zakonikom kanonskog prava (kanon 874 & 1) tj.


Da je prikladan i da ima nakanu vršiti tu službu.
Da je navršio šesnaestu godinu života.
Da je katolik, a to znači; da je kršten, pričešćen i potvrđen, a ako živi u braku, da je crkveno vjenčan, te da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom.
Da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom.
Da nije otac ili majka krštenika.


POTVRDU, POSVJEDOČENJE O PRIKLADNOSTI ZA KUMSTVO DAJE VLASTITI ŽUPNIK, ŽUPE STANOVANJA!

 

ŠTO JE SVE POTREBNO ZA KRŠTENJE VAŠEGA DJETETA


Roditelji koji žele krstiti svoje dijete, moraju se javiti u župni ured barem 20 dana prije krštenja.


Potrebno je donijeti sljedeću dokumentaciju:
1. – ZA DIJETE: Izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu s JMBG – om.
2. – ZA RODITELJE: Potvrdu da su crkveno vjenčani. (potvrdu donose samo oni roditelji koji su sklopili ženidbu izvan naše župe). Ukoliko su roditelji sklopili samo građanski brak, trebaju donijeti Vjenčani list iz Matičnog ureda.
3. – ZA KUMOVE: Posvjedočenje da mogu kumovati, tj. da imaju uvjete potrebne za kumstvo koje propisuje Zakonik kanonskog prava Katoličke Crkve. (Posvjedočenje izdaje vlastiti župnik župe u kojoj kumovi žive).
4. – SUGLASNOST: Ako roditelji ne stanuju na području župe Dugave, a željeli bi krstiti svoje dijete u našoj župi, moraju donijeti pismenu suglasnost vlastitog župnika.


Oba roditelja (otac i majka) obavezno moraju prije krštenja djeteta sudjelovati na susretu priprave za krštenje!

 

VJENČANJE


Na zaručnički tečaj može se poći nekoliko mjeseci prije vjenčanja.
Zaručnici koji se namjeravaju vjenčati neka se jave 30 do 40 dana prije vjenčanja župnom uredu one župe kojoj pripadaju po mjestu stanovanja.
Oni koji nisu primili sakramente Prve sv. pričesti i Sv. Potvrde ili nisu kršteni neka se jave svojem Župnom uredu mnogo ranije, da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente. Preporuča se da se zaručnici za ovu pripravu jave sredinom mjeseca rujna ili početkom listopada tako da mogu mirnije započeti pripravu za one sakramente, koje bi trebali obaviti.
Zaručnici, koji žele da njihov crkveni brak vrijedi i za građansko pravno područje, dužni su poći državnom matičaru nadležnom za ono mjesto, gdje se nalazi crkva u kojoj se žele vjenčati. Kod matičara će zatražiti potvrdu o ispunjavanju civilnih pretpostavaka za sklapanje braka. Ta potvrda ne smije biti starija od tri mjeseca. Za ovu prijavu kod matičara potrebno je ponijeti novi Izvod iz matične knjige rođenih, osobnu iskaznicu i domovnicu. Tamo će dobiti potvrdu u dva primjerka koju donose u župni ured one crkve gdje se žele vjenčati.

U duhovnoj pripravi za vjenčanje važno je da zaručnici nastoje svaku večer redovito obaviti večernju molitvu i da svake nedjelje pođu na Sv. misu u svoju župnu crkvu