Župni zbor Sv. Mateja

25396241 1537623892988358 5552379624624882547 nMJEŠOVITI ŽUPNI ZBOR „SV. MATEJ“ novozagrebačke Župe sv. Mateja, ap i ev. iz Dugava osnovan je 13. ožujka 1983. Voditelj zbora je od studenog 2005. Tihomir Prša, prof. crkvene glazbe. Glavna je zadaća zbora predvođenje liturgijskog pjevanja nedjeljom u 11. sati, svetkovinama i blagdanima te predpjevanje Večernje molitve liturgije časova uoči pojedinih slavlja. Zbor redovito sudjeluje u zajedničkim misnim slavljima sv. Cecilije u zagrebačkoj katedrali te u velikim slavljima Nadbiskupije poput apostolskih posjeta papa. Uz ova redovita zalaganja zbor u hodu liturgijske godine samostalno ili u suradnji sa zborovima dekanata od 2010. priređuje glazbene molitve, tj. crkvene koncerte u svrhu rasta župne zajednice u vjeri kroz glazbenu umjetnost. Ovim zauzetostima treba pribrojiti i mnoga gostovanja po župama zagrebačke nadbiskupije, ali i šire (Fažana, Sisak, Županja, Buk). Unutar samog zbora od 2006. godine djeluje i „Koralni zbor“, posebna skupina pjevača koralista koji njeguju gregorijansku baštinu. Zborski su psalmisti: Nada Carević (S), Barbara Bistrović (MS), Tanina Ivček (A), Zdenka Rešetar (A) i Andro Bojanić (T). Zbor je 18. rujna 2013. godine uspješnim cjelovečernjim koncertom obilježio tridesetu godišnjicu svoga neprekidnoga djelovanja te pedesetu obljetnicu smrti skladatelja Matije Ivšića izvevši izbor djela iz njegovoga opusa U 2015. je godini s proširenim repertoarom skladbi M. Ivšića, a u zajedništvu sa Sisačkim katedralnim zborom te zagrebačkim ansamblom Collegium pro musica sacra održao koncerte u sisačkoj, zagrebačkoj i đakovačkoj katedrali.

Zborovoditelj Tihomir Prša

tihomirTIHOMIR PRŠA (Zagreb, 1985.). Nakon Prve opće gimnazije u Zagrebu završio je studij crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu KBFa Sveučilišta u Zagrebu stekavši zvanje diplomirani crkveni glazbenik – profesor crkvene glazbe. Sudjelovao je na stručnim seminarima iz zborskog dirigiranja kod prof. Saše Britvića, na seminarima barokne interpretacije orguljaških djela kod prof. Romana Peruckog i prof. Marija Penzara te na tečaju orguljske improvizacije kod prof. Dalibora Miklavčiča. Upisao je Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Kao prof. glazbene kulture radio je u zagrebačkim osnovnim školama do 2016. godine od kad je zaposlen kao asistent na Umjetničkoj katedri (glazbena umjetnost) Učiteljskog fakulteta u Zagrebu – Odsjek Petrinja.
Jedan je od urednika monografije Život obilježen križem i glazbenom umjetnošću o skladatelju Matiji Ivšiću, objavljene 2014. godine povodom 120. godišnjice njegova rođenja u izdanju Hrvatskog društva crkvenih glazbenika i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dopredsjednik je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika.
Kao crkveni glazbenik započeo je na poticaj župnika Josipa Kidjemeta 1999. službu voditelja zbora i kao orguljaš u župi sv. Marka u Jakuševcu koju od 2005. godine nastavlja u župi sv. Mateja, ap. i ev. u Dugavama. Sa župnim zborom „Sv. Matej“ iz Dugava priredio je više tematskih koncerata s naslovima Adventska glazbena molitva i Glazbena molitva Marijina slavlja. Povodom tridesete godišnjice zbora „Sv. Matej“ 2013. g. cjelovečernjim je koncertom obilježio pedesetu obljetnicu smrti skladatelja Matije Ivšića izvevši izbor djela iz njegovoga opusa. U istoj je župi organizirao niz tribina o sakralnoj glazbi pod nazivom „Glazbena srijeda“ koje je vodio kao predavač.
Od 2013. godine voditelj je gregorijanskog pjevanja zagrebačkog katedralnog ansambla Collegium pro musica sacra te zadnjih godina njegov dirigent s kojim izvodi djela sakralne glazbe različitih stilova s naglaskom na hrvatsku crkveno-glazbenu baštinu manje poznatih autora s ciljem oživljavanja domaće baštine.
Uz rad sa zborom bavi se skladanjem sakralne glazbe s naglaskom na obnovljenu liturgijsko-glazbenu praksu.